De uitrusting van een landschapsfotograaf
Regelmatig ontvang ik vragen via de e-mail over mijn uitrusting als landschapsfotograaf. Daar kan ik altijd kort over zijn. Ik maak vaak lange wandelingen waarbij ik fotografeer. Om het mijzelf gemakkelijk te maken en het draaggewicht licht te houden, beperk ik mij tot één camera, één lens en een statief. Daar ik de klassieke landschapsfotografie beoefen, heb ik aan een lens met een brandpuntafstand van 24-70 voldoende. Als ik voor een langere tijd naar een locatie ga, bijvoorbeeld een weekje Vlieland, neem ik een reservecamera mee.
Voor mijn foto’s wil ik een zo’n hoog mogelijke resolutie, vandaar dat ik heb gekozen voor een Canon 5DS R met 50.1 miljoen pixels. Dat geeft een geweldige hoeveelheid pixels om in Adobe Camera RAW mee te werken. De Canon 5DS R is weliswaar een oudere type camera maar uitermate geschikt voor landschapsfotografie. Ik heb op mijn camera de lens van Canon, de EF 24-70mm f/2.8L II USM. Voor mij is dit de ultieme lens die een perfect resultaat geeft.
Ik heb diverse statieven uitgeprobeerd. Wat zwaardere types van Benro tot nu een lichtere van Sirui, de T-1204XL. Ik boet met dit statief enigszins in wat betreft stabiliteit maar ben tevreden met dit type vanwege het beperkte gewicht.
Ook heb ik enkele rugzakken uitgeprobeerd. Op dit moment heb ik de Lowepro Fastpack BP 250 AW II Fotorugzak. Deze voldoet uitstekend voor de lange wandeling daar ik in het bovenste vak brood en fruit mee kan nemen. Het statief bevestig ik aan de zijkant.
Voor de bewerking van de foto’s gebruik ik op mijn IMac en Mac Book Pro het programma Adobe Camera RAW en Adobe Photoshop. Meer tools als dat deze programma’s bieden, heb ik niet nodig.
Mijn foto's zet ik weg via Apple Cloud en op externe harde schrijven. Zo heb ik een dubbele back-up. Ik bewaar alle opnamen, dus ook de onbewerkte foto's.